IRC-ohje

Mikä ihmeen IRC

”IRC on reaaliaikainen maailmanlaajuinen keskustelufoorumi, jossa voi keskustella samanaikaisesti useiden käyttäjien tai yksityisesti yhden henkilön kanssa. Keskustelu tapahtuu tekstipohjaisen ohjelman välityksellä keskustelukanavilla. IRC muistuttaa läheisesti webistä tuttuja chatteja (itseasiassa chatit ovat hyvin yksinkertaisia ja kömpelöitä kopioita IRC-tyyppisestä ympäristöstä).

Irkissä kanavat ovat virtuaalisia ympäristöjä joihin käyttäjät kokoontuvat. Monilla kanavilla on oma vakioporukkansa, joka keskustelee kanavalla aktiivisesti ja pitää sen järjestystä yllä. Irkillä, ja erityisesti irkkaajilla, on vetovoimaa, joka saa ihmiset palaamaan kanavalle aina uudestaan ja uudestaan. Irkkaamisesta saattaa helposti muodostua elämäntapa, toisille se muodostuu jopa addiktioksi.”

Tarkempia tietoja ja ohjeita irkistä löytyy osoitteesta: http://www.unessa.net/irc/ (kannattaa lukaista jossain vaiheesa)

Linkin IRC-kanava on #linkki.jkl IRCNetissä.

Irkkaaminen Jalavan ja Halavan kautta

 

Jalava- ja Halava-palvelimien osoitteet ovat jalava.cc.jyu.fi ja halava.cc.jyu.fi ja yhteyden etäkoneeseen saat millä tahansa ssh-ohjelmalla. Näistä suositeltavampi lienee Halava, jota ei bootata aivan yhtä tiehästi kuin Jalavaa. Linuxissa tietysti komennolla ssh tunnus@halava.cc.jyu.fi, mutta Windows-ihmisille hyvä vaihtoehto on Putty, joka löytyy myös yliopiston koneilta. Kirjautuminen tapahtuu tutuilla tietohallintokeskuksen tunnuksilla.

Jalavan ja Halavan voit aktivoida osoitteessa http://salasana.jyu.fi/ -> Salasanan vaihto, tunnuksen tietojen päivitys -> Active UNIX

Jos haluat ottaa UTF-8 -merkistön käyttöön irkissä, kannattaa vilkaista ohje.

Mitä nyt?

Halavaan kannattaa avata terminaalimultiplekseri screen, jolla saat pidettyä prosessit päällä vaikket olisikaan kirjautuneena koneelle.

Ensimmäisellä kerralla

  1. screen irssi (käynnistää screenin, ja irssin screenin sisälle)
  2. /connect irc.cc.tut.fi (yhdistää yliopiston IRC-palvelimelle)
  3. /join #linkki.jkl (liittyy linkin kanavalle)
  4. Paina Ctrl+A+D, kun haluat poistua screenistä
  5. katkaise terminaaliyhteys komentamalla logout tai painamalla Ctrl+D

Nämä toimenpiteet tehtyäsi sinulla on irssi ajossa palvelimella vaikka kirjaudutkin ulos. Kun jatkossa kirjaudut sisään, riittää että palautat screenin.

Kun irssi ja screen on ajossa

  1. screen -r palauttaa sinut screen-sessioon
  2. Ctrl+A+D poistuu screenistä, ja tämän jälkeen logout lopettaa SSH-yhteyden wildeastiin

Ketkä saavat opit Linkin kanavalla?

Kanavallamme #linkki.jkl operaattoreina toimivat yhdistyksen nykyisen hallituksen jäsenet. Mikäli haluat kanavan otsikkoon (topic) jotakin, kerro siitä kanavalla tai yksityisviestinä operaattorille. Heidät tunnistat nimen edessä olevasta @-merkistä.

Usein kysytyt kysymykset

Kun kirjoitan ”screen -r”, ilmestyy teksti ”There is no screen to be resumed.”

Tämä tarkoittaa, että sinulla ei ole yhtään screeniä ajossa. Avaa uusi screen ja irssi komennolla ”screen irssi”.

Kun kirjoitan ”screen -r”, ilmestyy teksti ”There are several suitable screens on:” ja lista hassuja merkkijonoja.

Sinulla on käynnissä useampi screen. Voit määrittää minkä screeneistä otat esille laittamalla ”screen -r” komennon perään yhden listatuista teksteistä.

Kun kirjoitan ”screen -r”, ilmestyy lista screeneistä ja teksti ”There is no screen to be resumed.”

Sinulla on mahdollisesti jäänyt jossain yhteys etäkäyttökoneelle auki ja siellä screen esille. Kirjoita joko komento ”screen -dr” tai ”screen -Dr”, jotta saat palautettua esille screenin nykyisessä yhteydessä.

Linkkejä

Random ohjeita muualla