kuvitettu IRC-ohje

Irkkaaminen on kivaa, ja parhain ohjelma siihen puuhaan on Irssi, koska Irssillä pysyt kanavalla myös silloin, kun tietokoneesi ei ole päällä. Tällöin näet kaiken irkissä käydyn keskustelun vuorokauden ympäri! Esimerkiksi yliopiston Unix-palvelimella ikioman Irssin ajaminen on mahdollista, seuraavassa ohjeet siihen.

Kun homma on tehty, sinulta pitäisi löytyä Deactive UNIX-nappula Activate UNIX-nappulan sijaan kuvan tapaan:

Windowsissa: lataa Putty tray https://puttytray.goeswhere.com/

(Linux-käyttäjä voi avata suoraan terminal-ohjelman, ja kirjoittaa siihen “ssh käyttäjänimi@halava.cc.jyu.fi” ja painaa Enter)

Avaa Putty tray

Vaihda Translation-asetuksista character setiksi UTF-8

 

Palaa session-välilehdelle ja laita seuraavat asetukset:

Host Name kohtaan käyttäjätunnus@halava.cc.jyu.fi (myös jalava.cc.jyu.fi toimii)

Port kohtaan 22

Saved Sessions kohtaan halava

Paina tämän jälkeen Save-nappia

Tämän jälkeen voit avata ssh-yhteyden painamalla Open. Ensimmäistä kertaa avattaessa kone kysyy, että hyväksytäänkö avaimet. Vastaa Yes.

Nyt sinulta kysytään salasanaa, huomaa, että salasana ei näy kirjoitettaessa. Kirjoita salasana sokkona ja paina Enter. On mahdollista, että UNIX-oikeuksien aktivoitumisessa menee hetki, joten jos tuntuu ettei salasana toimi, niin odottele muutama tunti ja koita uudestaan.

Seuraavaksi avataan irkkausohjelma Irssi, tahdomme, että ohjelma ei sammu katkaistessamme yhteyden, joten avaamme sen screen-ohjelman sisällä.

Kirjoita: screen irssi

Nyt olet Irssi-ohjelmassa. Seuraavaksi säädetään asetukset niin, että Irssi palaa aina sammumisen jälkeenkin kivasti siihen tilaan, missä se oli ennen sammumista.

Kirjoita seuraavat komennot:

/server add -auto -network ircnet irc.jyu.fi

/channel add -auto #linkki.jkl ircnet

Jatkossa Irssisi yhdistää automaattisesti käynnistyessään irc.jyu.fi Irc-palvelimelle, sekä palvelimelle yhdistämisen jälkeen liittyy #linkki.jkl Irc-kanavalle. Huomaa, että Irssi tarvitsee käynnistää uudelleen vain, jos Unix-palvelin on buutannut. Muussa tapauksessa se on valmiiksi päällä ja näet myös kanavalla poissaollessasi käydyt keskustelut.

 

Seuraavaksi otamme yhteyden serveriin ja liitymme kanavalle. Tämä tarvitsee tehdä vain tällä kertaa, koska äsken lisäsimme serverin ja kanavat käynnistyksen yhteydessä ajettavalle listalle. Eli:

/server irc.jyu.fi

Vaihda nimimerkki haluamaksesi /nick Nimimerkki

/join #linkki.jkl

Nyt ruudulla pitäisi näkyä jotain tämän kaltaista. Ylälaidassa lukee kanavalla olevien nimimerkkejä. Jos nyt näpytät näppäimistöä niin alalaitaan ilmestyy tekstiä. Kun painat Enter, saat viestin lähetettyä  kanavalle, ja se tulee näkyviin ruudulle.

Voit liittyä myös muille kanaville, kirjoita vaikkapa /join #naapurinpoika ja pääset Linkin tekniikkapainotteisemmalle kanavalle, tai /join #appro, niin pääset tietotekniikan peruskurssien kanavalle. Kanava-ikkunoiden välillä voi vaihtaa painamalla alt+numero. alt+1 vie yleensä status-ikkunaan, ja alt+2 ensimmäiselle kanavalle johon liityit, ja alt+3 toiselle jne. Ikkunoiden välillä voi myös vaihtaa kirjoittamalla /win NUMERO.

Yksityisviestejä muille irkkaajille voi lähettää kirjoittamalla /query Nimimerkki

 

Irkistä pois pääsee pitämällä pohjassa CTRL-nappia ja painamalla A ja sen jälkeen D. Takaisin irkkiin pääsee kirjoittamalla screen -rd, joka palauttaa aiemmin käynnistämäsi screen-ohjelman näkyviin.

Lisäohjeita Irssin käyttöön löydät täältä, kannattaa pläräillä läpi http://linux.fi/wiki/Irssi

Jos tuntuu, että halava/jalava buuttaa liian usein, niin kannattaa hankkia wildeast-tunnukset. Se buuttaa keskimäärin kerran kahdessa vuodessa. Ohjeet tunnusten hankintaan löytyvät vanhemmasta irc-ohjeesta http://old.linkkijkl.fi/ohjeita/irc-ohje/

Irkkailemisiin!

-AirZero

Vastaa